Ole Haslunds Kunstnerfond - Fond_top

Presse

Fondens pressemeddelser

Ole Haslunds Kunstnerfond uddeler
legater til 19 modtagere i 2023

Med en samlet legatsum på over 1,7 mio. kr. hædrer Ole Haslunds Kunstnerfond 19 betydningsfulde kunstnere, kunsthåndværkere og kunstformidlere for deres unikke bidrag til kunstscenen herhjemme. 

I år er det 80 år siden, Ole Haslunds Kunstnerfond uddelte de første legater i 1943. Legaterne var dengang udtryk for en dybtfølt tak til den kunstverden, der ikke bare gav fondens grundlægger, antikvitetshandleren Ole Haslund, mange store oplevelser, men faktisk formede ham som menneske. 

I dag står denne tak stadig ved magt. Kunsten er afgørende for vores forståelse af os selv – og verden.

Således uddeles i år fem hæderslegater til skuespilleren og zirkusdirektøren Søren Østergaard for hans livslange grundforskning i humorens rige og poetiske verden; til tekstilkunsteren og grafikeren Jette Thyssen for den vitalitet, nerve og skønhed, der udspringer af hendes samlede værk; til keramikeren Peder Rasmussen for hans levende og underholdende måde at dykke ned i keramikkens mange udtryk på; til kunsthistorikeren Mirjam Gelfer-Jørgensen for hendes mangeårige og imponerende virke inden for formidling af kunst, arkitektur, design og kunsthåndværk; samt til udstillingsarkitekten Anne Schnettler, der med stor kreativitet og sans for både overraskelse og formidling har sat afgørende præg sin tids kunst- og kulturhistoriske udstillinger.

Kunstlegaterne går i år bl.a. til performancekunstneren og billedhuggeren Jessie Kleemann for hendes enestående undersøgelse af identitet, tilhørsforhold, magtbalancer og den koloniseredes erfaring, guldsmed Hongxia Wang for hendes helt unikke og stærkt personlige smykker og skuespilleren Sarah Boberg, der fremhæves for sin magiske evne til at lyse det menneskelige mørke op indefra.

Desuden uddeles i år rejselegat til kunsthistorikeren Eva Pohl, hvis store og veltilrettelagte opslagsværk Gennembrud tager det første, afgørende skridt for at give de oversete kvindelige billedkunstnere en plads i kunsthistorien.

Legaterne kan ikke søges.

Fondens nytiltrådte formand, advokat Anders Valentin, udtaler: 
”Legaterne fra Ole Haslunds Kunstnerfond kan ikke søges. Derfor bestræber bestyrelsen sig på at nå så vidt omkring som muligt med sine uddelinger, og igen i år anerkendes en lang række originale og banebrydende udøvende aktører inden for samtidig kunst, kunsthåndværk og museumsvirksomhed.”

Se i øvrigt samtlige legatmodtagere siden 1943 her 

 

Pressemeddelelser (Arkiv)

 

 

Om sin tid på Akademiet

Ole Haslund

”Undervisningen kedede mig – det var morsommere at drikke kaffe på Brønnum. Intet liv er så herligt som at være lovende ung kunstner, men heller intet liv så farligt.”

Pressebilleder 2023
til download